Despre Gheorghe Păcurariu, jucătorul polist născut la 4 decembrie 1921, la ”Istoria fotbalului” (ep. 1)

Astăzi, la ”Istoria fotbalului”, o emisiune despre Gheorghe Păcurariu, jucătorul polist născut la 4 decembrie 1921, chiar în ziua în care s-a înființat, statutar, clubul de fotbal Politehnica Timișoara! El a fost titular, ca fundaș stânga, în echipa-tip care a promovat-o pe Poli în Divizia A, în premieră, în 1948: Franciscovici – Corbuş, Păcurariu – Mazăre, I. Popescu, R. Marcu – Andreescu, P. Iovan, Andrei Rădulescu, Morja, Meghie. S-a stins în 1987.

Foto: Poli la promovarea în Divizia A, în 1948. Păcurariu e pe rândul de jos, al treilea de la stânga

Invitata emisiunii este Raluca Păcurariu, fiică a celebrului jurnalist sportiv arădean Ovidiu Păcurariu (1951-2022) și nepoată a lui Gheorghe Păcurariu. Atât Gheorghe, cât și Ovidiu au fost și absolvenți ai actualei Universități Politehnica Timișoara! Este primul episod al acestei emisiuni.

În acest episod, aflăm că Gheorghe Păcurariu (acesta e numele de familie corect), născut la 4 decembrie 1921, la Arad, a mai avut un frate și trei surori, el fiind mezinul. A absolvit (la fel cum se va întâmpla cu fiul Ovidiu și nepoata Raluca!) actualul Colegiu Național „Moise Nicoară” din Arad. Apoi a devenit student, la Medicina din Cluj, mutată în acei ani (în contextul răpirii Ardealului de Nord) la Sibiu. Începuse fotbalul la CFR Arad, la copii, juniori și seniori, apoi a trecut la Universitatea Cluj-Sibiu (denumirea lui ”U” în perioada de război). Nu termină Medicina, revine ca jucător la CFR Arad, iar din 1946 se transferă la echipa de fotbal Politehnica Timișoara. Totodată, urmează cursurile Facultății de Mecanică din cadrul actualei UPT și devine inginer. A trecut prin terifianta închisoare politică de la Aiud, din cauza convingerilor sale anticomuniste. A fost poreclit, în perioada în care a jucat la Poli, ”Șogorul”.

Emisiunea poate fi vizionată pe Teleuniversitatea, de la ora 18:13 (în reluare, mâine, de la ora 10:13, și duminică, de la ora 14:20), în rețelele de cablu Digi TV (de acum și în grila digitală, la poziția 236 în Timișoara), Vodafone TV și Orange TV, precum și live pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al postului!