România, pe locul 23 la JO
La Jocurile Olimpice de vară, ediția 2024, desfășurată la Paris (Franța), între 26 iulie – 11 august, România a obținut 9 medalii (3 de aur, 4 de argint, 2 de bronz). Cu acest bilanț, țara noastră s-a clasat pe locul 23 în clasamentul pe națiuni. Pe locul 1 în acest clasament se află S.U.A., cu 126 de medalii, dintre care 40 de aur.
Medaliații României la JO 2024:
Aur:
David Popovici (înot, masculin, 200 m liber)
Andrei Cornea, Marian Enache (canotaj, masculin, dublu vâsle)
Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu (canotaj, feminin, 8+1 rame)Argint:
Simona Radiș, Ancuța Bodnar (canotaj, feminin, dublu vâsle)
Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel (canotaj, feminin, dublu rame)
Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc (canotaj, feminin, dublu vâsle, categorie ușoară)
Mihaela Cambei (haltere, feminin, categoria 49 kg)Bronz:
David Popovici (înot, masculin, 100 m liber)
Ana Maria Bărbosu (gimnastică artistică, feminin, sol)
Singurul sportiv participant la JO 2024 legitimat la un club din județul Timiș a fost Collins Filimon. El a participat la badminton, dar a reprezentat Austria (după ce până în 2021 reprezentase România). Este legitimat la CSU Universitatea de Vest din Timişoara.
Foto: Medaliații României; sursa foto: COSR (colaj de Dan Bodea)
„Tricolorii” la Campionatul European de fotbal
Între 14 iunie – 14 iulie s-a desfășurat turneul final al Campionatului European de fotbal. Gazda competiției a fost Germania.
Au participat 24 de echipe, împărțite în șase grupe a câte patru. S-au calificat locurile 1-2, precum și cele mai bune patru formații clasate pe locul 3, conform bilanțului din grupe. Apoi s-a jucat eliminatoriu (optimi de finală, sferturi de finală, semifinale, finală). Meciul inaugural a fost Germania – Scoția, în grupa A. Finala a avut loc în 14 iulie, pe stadionul Olympiastadion din Berlin.
Echipa națională a României a făcut parte din grupa E, în care a întâlnit Ucraina (în 17 iunie), Belgia (în 22 iunie) și Slovacia (în 26 iunie).
România a terminat pe locul 1 în grupă, cu toate cele patru echipe aflate la egalitate de puncte, un caz unic în istoria Europenelor. A fost pentru prima dată când reprezentativa țării noastre s-a clasat pe prima poziție în grupele unei ediții de Euro. „Tricolorii” au început turneul cu o victorie fantastică, 3-0 contra Ucrainei, apoi s-au înclinat în fața Belgiei, favorita grupei, scor 0-2, iar în ultima rundă au remizat cu Slovacia, 1-1.
Echipa a fost eliminată în optimile de finală. La München, Țările de Jos s-a impus cu 3-0.
De fiecare dată la acest turneu, numărul suporterilor români din tribune a fost de ordinul zecilor de mii!
Lotul convocat de antrenorul Edward Iordănescu a inclus și doi foști componenți ai Politehnicii Timișoara. Este vorba de fundașul D. Sorescu (acum la Gaziantep, în Turcia) și de mijlocașul M. Marin (acum la Pisa, în eșalonul secund al Italiei). Ultimul a fost titular în toate partidele, iar celălalt a intrat pe parcurs în două jocuri.
Reprezentativa țării noastre a fost prezentă pentru a 6-a oară la un turneu final european, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. Antrenorul lotului „tricolor” a fost Edward Iordănescu, fiul celebrului fost internațional și antrenor Anghel Iordănescu. Unul dintre antrenorii secunzi a fost Florin Constantinovici, ex-fundaș central la Poli AEK Timișoara, în 2002.
Foto din introducere: Echipa României, înainte de meciul cu Ucraina
2024, an complicat pentru Politehnica Timișoara
În 2024, echipa de fotbal Politehnica Timișoara a înregistrat o participare la barajul de promovare pentru Liga a II-a.
În sezonul de primăvară, echipa s-a calificat în play-off-ul seriei a VIII-a din Liga a III-a. În clasamentul final, Poli a terminat pe locul 2, cu 54 de puncte. FC Bihor a încheiat lider, cu 69 de puncte, și a fost singura echipă neînvinsă dintre cele 100 care au luat startul în acea ediție a Ligii a III-a! Pe poziția a 3-a s-a clasat CSC Peciu Nou, cu 43 de puncte, iar pe 4, Phoenix Buziaș, cu 37 de puncte. În turul 1 din barajul de promovare în eșalonul secund, adversar a fost conjudețeana CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, echipa de pe locul 1 în seria a 7-a. În prima manșă, alb-violeții au cedat pe teren propriu, scor 0-2. Poli a câștigat în retur, 1-0, în deplasare, dar a fost eliminată.
Ratarea promovării și situația financiară au generat, în vară, instalarea unei noi conduceri executive și tehnice. Consiliul de Administrație a fost format din Simon Pescari (președinte, prorector al Universității Politehnica Timișoara), Călin Pașca (vicepreședinte), Matei Tămășilă, Cristian Romoniță și Sașa Moza. Sorin Brîndescu a fost numit ca director executiv, iar Cristian Gălan, ca antrenor principal al echipei de seniori. Lotul a fost mult întinerit, cu jucători crescuți în propria pepinieră, în special din grupa 2006, care a fost antrenată mulți ani chiar de Gălan.
În clasamentul sezonului de toamnă al seriei a IX-a, Poli a terminat pe locul 4, ultimul caslificant în play-off.
Foto: Politehnica Timișoara în sezonul de toamnă (autor foto: Paul Sebo)
SCM USV Timișoara, campioană la rugby
Pentru prima dată după șase ani, Timișoara a avut o campioană națională la seniori, la sporturi de echipă.
Astfel, SCM USV Timișoara a cucerit titlul în ediția 2024 a Ligii Naționale de rugby. În finala competiției, echipa a învins vechea rivală CSM Știința Baia Mare, scor 22-21 (după 9-14 la pauză). Meciul s-a disputat în nocturnă, pe noul stadion Național Arcul de Triumf din București, chiar în ziua în care s-au aniversat 111 ani de la primul joc de rugby jucat în România (la 8 septembrie 1913, între TCR şi Sporting Club, ambele din capitală).
A fost al 7-lea titlu național pentru gruparea din Timișoara. Șase dintre aceste titluri au fost obținute în ultimii 12 ani! SCM USV este cea mai titrată grupare din oraș la sporturi de echipă: pe lângă cele șapte titluri naționale, mai are deține în palmares Cupe ale României, o Cupă a Regelui și o Cupă a Europei Centrale.
Antrenorul Mugur Preda a câștigat titlul național la primul său an pe banca lui SCM USV. El a fost membru în staff-ul echipelor naționale, la Steaua și la Gloria Buzău, dar și în Franța. Managerul SCM USV Timişoara este Dănuţ Borzaş.
Clubul polisportiv SCM Timișoara include grupările de handbal (SCM Politehnica), baschet (SCM winsed.swiss) și rugby (SCM USV). Toate sunt la masculin și evoluează în primul eșalon al României.
Ultima dată când Timișoara cucerise titlul național la seniori, la sporturi de echipă, a fost în 2018. Atunci, Informatica (club care se va desființa ulterior) se încununa la futsal, lucru pe care, peste doar cinci zile, îl reușea și echipa de rugby!
Foto: SCM USV Timișoara cu trofeul de campioană națională