Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, campioană națională universitară la fotbal

Ediția din acest an a Campionatului Național Universitar de fotbal masculin a fost câștigată de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. În finală, arădenii au învins pe Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, scor 4-0 (1-0).

Foto: Secvență din finală, cu UAV în albastru-bleumarin-alb

În finala pentru locul 3, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a dispus cu 6-1 de Universitatea din Oradea.

Distincțiile speciale au fost obținute de Damian Isac (de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad) – cel mai bun jucător al turneului, Raul Busuioc (de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) – golgeterul competiției (cu 7 goluri) și Alexandru Oprița (de la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu) – cel mai bun portar al ediției. Antrenorul echipei câștigătoare este Claudiu Bulzan.

Turneul final a fost organizat, între 16-19 mai, de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin profesorul Vasile Ursu, meciurile au avut loc la Sebeș (pe teren sintetic) și la Vințu de Jos (pe teren natural), iar cazarea delegațiilor a fost la hoteluri de trei și patru stele din Alba Iulia (Astoria și Transilvania)!

Pentru prima dată în ultimii opt ani, Timișoara nu a avut nicio reprezentantă la turneul final. Echipa Universității Politehnica Timișoara a fost eliminată în preliminarii chiar de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

S-au înscris 19 universități pentru ediția 2024 a Campionatului Național Universitar de fotbal masculin, competiție organizată de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, în colaborare cu Federația Română de Fotbal, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În preliminarii, echipele au fost împărțite în patru grupe, pe criterii geografice: Grupa Moldova, Grupa Muntenia, Grupa Vest – Valea Jiului, Grupa Ardeal – Crișana. Competiția a început în 29 martie. Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost calificată direct la turneul final, în calitate de gazdă a acestei faze.

Campionatul Național Universitar al României la fotbal masculin (pe teren mare, în 11), prevăzut să se desfășoare anual, este organizat de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar din România, Universitatea Politehnica Timişoara, Federația Română de Fotbal și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Directorul de organizare al Campionatului Național Universitar de fotbal masculin este Octavian Stăncioiu.

Campioanele naționale de până acum au fost Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (2015), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2016, 2018) și Universitatea de Vest din Timișoara (2017, 2019, 2022, 2023). UVT a cucerit și titlul european universitar, în 2022, iar anul trecut a participat la Campionatul Mondial Universitar, în China.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, campioană națională universitară la fotbal, ediția 2024, va reprezenta România la turneul de fotbal masculin din cadrul Jocurilor Europene Universitare, Debrecen – Miskloc (Ungaria), 12-24 iulie 2024 , competiție organizată de Asociația Europeană a Sportului Universitar (European University Sports Association) (EUSA).

Campionatul Național Universitar de fotbal masculin 2024, turneul final (16-19 mai, Alba Iulia)
Grupa A
Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași)
Universitatea din Oradea (UO)
Universitatea Valahia din Târgoviște (UVT Târgoviște)
Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (UCB)

USV- UCB 1-2
UO – UVT Târgoviște 2-0
UCB – UVT Târgoviște 2-1
USV- UO 0-1
UO – UCB 0-1
UVT Târgoviște – USV 2-0

Clasament final:
1. UCB 9p
2. UO 6p
3. UVT Târgoviște 3p
4. USV 0p

Grupa B
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV)
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB)
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB)

UBB – UNSTPB 2-3
UAV – UAB 2-0
UNSTPB – UAB 2-1
UBB – UAV 1-0
UAV – UNSTPB 2-0
UAB – UBB 1-4

Clasament final:
1. UAV 6p
2. UBB 6p
3. UNSTPB 6p
4. UAB 0p
La egalitate de puncte, rezultatele directe au fost primul criteriu de departajare:
1. UAV 6p (+1)
2. UBB 6p (0)
3. UNSTPB 6 (-1)

Finala pentru locul 3
UBB – UO 6-1

Finala
UAV – UCB 4-0 (1-0)

Clasament final:
1. UAV – campioană națională
2. UCB
3. UBB
4. UO

Cel mai bun jucător al turneului: Damian Isac (UAV)
Golgeterul turneului: Raul Busuioc (UBB) (7 goluri)
Cel mai bun portar al turneului: Alexandru Oprița (UCB)

Foto: Valentin Macrea (FRF)