In memoriam Emil Barbu Popescu, un mare conducător de fotbal universitar

S-a stins din viață, în 9 ianuarie, unul dintre cei mari conducător pe care i-a avut fotbalul românesc. Emil Barbu Popescu s-a născut la 15 septembrie 1938 (la Fetești) și a fost longevivul președinte (timp de 30 de ani, până în 1996!!) al clubului Sportul Studențesc București, inclusiv în cea mai bună perioadă din istoria sa, în anii ’70-’80. Echipa aceea minunată, cu Gh. Hagi (pe care l-a adus, în 1983, de la FC Constanța, actuala Farul), M. Sandu, Coraș, G. Iorgulescu, Țicleanu…

Prof. em. dr. Emil Barbu Popescu a fost și unul dintre marii arhitecți pe care i-a dat România. A fost rector (2000-2008), președinte (2008-2012) și președinte de onoare (din 2012) al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București.

Printre proiectele de arhitectură pe care le-a realizat, amintim Centrul Pro Rapid, Casa Fotbalului (sediul FRF), Arena Națională, Casa Olimpică (sediul COSR), toate din București, Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, dar și bazinul de înot al Universității Politehnica Timișoara!

El a înființat  celebra revistă (în general, anuală) ”Fotbal” (cea din finalul anilor ’70 și din anii ’80) și apoi, după Revoluție, a inițiat apariția revistei săptămânale ”Fotbal plus”, care a reprezentat cel mai frumos proiect din istoria presei sportive românești (chiar și peste revista ”Fotbal”, cea dintre 1966-1974). A înființat, în 1969, și celebrul Club A din București, club muzical rezervat studenţilor de la Arhitectură.

Dar, înainte de toate, ”Mac” Popescu, așa cum era cunoscut, a fost un om cu o viziune extraordinară, asupra fotbalului și asupra societății.

Avea 85 de ani. Dumnezeu să-l odihnească.

Sportul Studențesc fusese primul club studențesc de fotbal din România: înfiinţat la 11 februarie 1916, sub numele de Sporting Club Universitar Studenţesc. Înființare inițiată de Traian Lalescu (cel care a fost și primul preşedinte al clubului), marele savant matematician fiind apoi primul director (funcția de rector de azi) al Şcolii Politehnice din Timișoara (în 1920) și cel care a iniţiat şi înfiinţarea unei grupări sportive a Şcolii Politehnice (Politehnica Timișoara).

Acum, Sportul Studențesc este și el dispărut, deja de mai mulți ani (2017), secerat de necruțătoarea și eterna tranziție… Există în continuare doar clubul polisportiv (fără secție de fotbal) CS Sportul Studențesc.

sursa foto: lpf.ro