Poliste în naționala de fotbal feminin

SuperLiga Feminină a fost întreruptă pentru meciurile echipei naționale de fotbal feminin a României, în prima ediție a Ligii Națiunilor. Din lot au făcut parte și două componente ale Politehnicii Timișoara. Este vorba de fundașii Teodora Meluță și Antonia Bratu.

”Tricolorele” au întâlnit Finlanda (în deplasare, la Turku) și Croația (acasă). Primul joc a consemnat o înfrângere umilitoare pentru reprezentativa țării noastre. Gazdele s-au impus cu 6-0, iar ambele jucătoare alb-violete au fost titulare: Bratu ca stoper stânga, iar Meluță ca mijlocaș dreapta în sistemul 4-2-3-1. Bratu a fost eliminată în minutul 27, când scorul era încă 0-0. A doua partidă s-a disputat pe stadionul Arcul de Triumf din București, loc devenit tradițional pentru naționala de senioare. România a pierdut din nou, 0-1, iar Meluță a fost integralistă, ca fundaș dreapta.

România încheie, astfel, prima ediție a Ligii Națiunilor la fotbal feminin (2023/24) pe locul 4, ultimul, în grupa a 2-a din liga valorică B, fără victorie și cu un singur punct în cele șase partide. Echipa țării noastre a retrogradat în Liga C, semn al valorii modeste al fotbalului feminin din România.

Meciul contra Croației a reprezentat ultima selecție pentru una dintre cele mai valoroase fotbaliste din istoria României. Este vorba de Laura Rus, care a fost și căpitanul echipei în acest meci. În vârstă de 36 de ani, originară din Bocșa, ea și-a anunțat retragerea din națională. Laura Rus a adunat nu mai puțin de 140 de selecții sub ”tricolor”, după ce a debutat într-un amical contra Emiratelor Arabe Unite, în 2005! Evoluează ca atacant, iar timp de 16 ani, cu două mici întreruperi, a fost legitimată doar în străinătate, la cluburi din Spania, Cipru, Danemarca, Coreea de Sud, Italia, Belgia și Islanda! Între 2020-2021 a jucat la Fortuna Becicherecu Mic, de la care a plecat chiar înainte ca Politehnica Timișoara să preia clubul din comuna timișeană. Acum este legitimată la Farul Constanța.

Foto: Teodora Meluță (a 5-a de la dreapta la stânga) la meciul România – Croația 0-1 (5 decembrie), în prima ediție a Ligii Națiunilor la fotbal feminin (2023/24)