Liga a II-a reprezintă eşalonul al doilea (D2) al campionatului naţional al României. În ediția actuală, 2020/21, denumirea oficială a competiției este Liga 2 Casa Pariurilor. Competiția este organizată de FRF și are o siglă (foto).
Cele 21 de echipe sunt într-o singură serie.
Se dispută în două faze.
Prima fază este sezonul regulat, în sistem campionat, jucându-se fiecare cu fiecare, doar tur (cu o echipă gazdă). În fiecare etapă, o echipă va sta. Primele 15 etape au loc în sezonul de toamnă, iar restul, în cel de primăvară.
A doua fază este play-off-ul/play-out-ul, în care se va intra cu toate punctele acumulate în sezonul regulat și cu golaveraj 0-0.
Echipele de pe locurile 1-6 din clasamentul sezonului regulat vor juca în play-off. Se va disputa în sistem campionat, jucându-se fiecare cu fiecare, tur – retur. Succesiunea etapelor va fi aceeaşi în tur şi în retur.
Echipa clasată pe locul 1 în play-off primește titlul de câştigătoare a trofeului campionatului naţional al Ligii a II-a.
Echipele de pe locurile 1-2 din play-off vor promova în Liga I (D1). Echipele de pe locurile 3 și 4 din play-off vor juca baraj de menținere/promovare în D1 (în dublă manșă) cu echipele de pe locurile 14, respectiv 13, din acest sezon al D1.
Echipele de pe locurile 7-21 din clasamentul sezonului regulat vor juca în play-out. Vor fi două grupe (grupa A și grupa B). Grupa A va avea 7 echipe, iar grupa B, 8 echipe. Se va disputa în sistem campionat, jucându-se fiecare cu fiecare, doar tur (cu o echipă gazdă). În grupa A, în fiecare etapă, o echipă va sta.
Conform locului ocupat în clasamentul sezonului regulat, alocarea echipelor în grupe va fi următoarea: grupa A – locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19; grupa B – locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20, 21.
În Liga a III-a (D3) vor retrograda șase echipe. Echipele de pe locurile 6-7 (ultimele două clasate) din grupa A și echipele de pe locurile 6-8 (ultimele trei clasate) din grupa B vor retrograda direct. Echipele de pe locul 5 în cele două grupe vor juca baraj de menținere în D2 (în dublă manșă). Nu există barem de puncte.
Din D3 vor promova în D2 cinci echipe, în urma unui baraj de promovare, cu două tururi, în care vor fi implicate echipele de pe locurile 1-2 din cele 10 serii. În sezonul următor, 2021/22, Liga a II-a va avea 20 de echipe.
Se acordă trei puncte la victorie, unul la egal şi niciunul la înfrângere.
În caz de egalitate la puncte în clasamentul final al sezonului regulat/play-off-ului/play-out-ului, echipele vor fi departajate, în ordine, pe baza următoarelor criterii (cu referire strict la faza respectivă a campionatului): rezultatele directe (ținându-se cont, în play-off, de regula golului în deplasare); golaverajul general; numărul mai mare de goluri marcate. În caz de egalitate la toate aceste criterii, când echipele respective sunt implicate la promovare sau la retrogradare, departajarea se realizează prin meciuri de baraj. În caz de egalitate la puncte în clasamentele intermediare, echipele vor fi departajate pe baza golaverajului general, apoi a numărului mai mare de goluri marcate.
La întâlnirile de baraj, în manşă dublă, dacă, după disputarea celor două meciuri, egalitatea se menţine, se califică echipa care a marcat mai multe goluri în deplasare. Dacă ambele echipe au marcat același număr de goluri în deplasare, se dispută două reprize de prelungiri de câte 15 minute. În caz de prelungiri în retur, în prelungiri nu contează decât numărul golurilor marcate, nu și al golurilor marcate în deplasare. Dacă şi după prelungiri egalitatea se menţine, echipa calificată se va stabili prin executarea loviturilor de departajare.
La fiecare meci, o echipă: trebuie să înscrie în raportul de arbitraj minim 10 jucători formaţi la nivel naţional (jucători care, indiferent de cetăţenie, au fost legitimaţi pentru un club din România timp de minim 3 ani, consecutivi sau nu, în perioada cât au fost în vârstă de 12-21 ani) și maxim doi jucători străini extracomunitari (non-UE); trebuie să folosească un jucător U21 (născut începând cu 2000) şi un jucător U19 (născut începând cu 2002), eligibili pentru echipele naţionale ale României, pe toată durata meciului; poate folosi un număr variabil de jucători străini comunitari (UE).
Sunt permise cinci înlocuiri de echipă pe meci, numărul maxim de jucători de rezervă fiind de nouă. Există două perioade de transferuri, în vară (între ediţii) şi în iarnă (între sezonul de toamnă şi cel de primăvară).
Meciurile unei etape se dispută, în general, sâmbăta, de la ora 11, iar etapele intermediare, miercurea după-amiaza.
La fiecare meci sunt delegaţi arbitrul de centru, cei doi arbitri asistenţi, arbitrul de rezervă și doi observatori FRF. Echipa gazdă are prima opţiune în privinţa echipamentului de joc.
Dacă o echipă nu se prezintă la două meciuri, va fi exclusă din campionat. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă înainte de sfârşitul sezonului regulat, echipa respectivă este radiată din clasament, iar rezultatele ei, anulate. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă după sfârşitul sezonului regulat sau pe parcursul play-off-ului/play-out-ului, echipa respectivă continuă să figureze în clasament, pierzând cu 3-0, la “masa verde”, toate meciurile din play-off/play-out (inclusiv cele deja disputate). Dacă o echipă se retrage sau este exclusă înainte de începerea campionatului, locul vacant este ocupat de cea mai bine clasată dintre echipele retrogradate din D2 în ediţia trecută. Scorul meciurilor omologate la “masa verde” este 3-0.
Nici un club nu poate fi “satelitul” altui club, dar un club poate avea echipă secundă (eventual şi echipa a III-a etc.), însă în eşaloane diferite. În cazul cluburilor care participă cu mai multe echipe în eşaloane diferite, echipele în cauză nu au dreptul să promoveze în categoria superioară în care participă o altă echipă a aceluiaşi club, luându-se în calcul situaţia existentă la terminarea ediţiei. În situaţia în care una dintre echipe se clasează pe un loc promovabil sau de participare la barajul de promovare într-un eşalon în care se mai află o echipă a aceluiaşi club, acest drept revine echipei clasate pe locul următor. În cazul cluburilor care participă cu mai multe echipe în eşaloane diferite, echipa de categorie superioară trebuie să stabilească, înaintea sezonului de toamnă şi apoi a celui de primăvară, o listă cu minim 15 jucători care nu au drept de joc decât la acea echipă.
Pentru a avea drept de participare, fiecare club trebuie să participe în campionatele de juniori U19, U17, U15, U13, U11.
În denumirea unui club nu poate fi cuprinsă denumirea altei localităţi decât aceea în care clubul îşi are sediul social. Este interzisă schimbarea sediului social în altă localitate decât aceea declarată cu ocazia afilierii. Schimbarea denumirii unui club este posibilă doar în pauza dintre ediţii. Este interzisă orice fel de preluare de locuri.
Pentru a fi omologat să găzduiască meciuri de Liga a II-a, un stadion trebuie să aibă minim 1.500 de locuri, dintre care minim 1.000 pe scaune. Sunt admise terenurile sintetice.
Echipele pot evolua în D2 doar dacă primesc certificarea necesară din partea FRF și pot promova în D1 doar dacă primesc licența necesară pentru următorul sezon al D1. În caz contrar, locul lor va fi luat de următoarele echipe, cel mai bine clasate, din D2, care îndeplinesc condițiile respective.
Pentru început, în contextul pandemiei de coronavirus, meciurile se vor disputa fără spectatori, respectând un protocol medical special.
În cazul apariției cazurilor de coronavirus la una dintre echipe (în lot sau în staff), meciul respectiv va fi amânat doar dacă echipa respectivă nu are valizi cel puțin 13 jucători, dintre care minim un portar. Un meci poate fi reprogramat o singură dată, dar nu mai devreme de șapte zile de la data programării inițiale, și nu poate fi reprogramat (în funcție de faza pentru care contează) ulterior finalului sezonului regulat/play-off-ului/play-out-ului (pentru fiecare grupă). Dacă la data reprogramării meciul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde meciul cu 3-0, la “masa verde”. Dacă meciul nu s-a disputat, inițial, din motive care țin de ambele echipe, și nici nu se poate desfășura la data reprogramată, atunci ambele echipe pierd meciul cu 3-0, la “masa verde”. Meciurile de baraj nu se pot reprograma, iar echipa care a cauzat neprogramarea va pierde meciul cu 3-0, la “masa verde”.
În contextul pandemiei de coronavirus, numărul minim de etape necesar a se desfășura este de 21 (sezonul regulat, integral) pentru ca ediția să poată fi declarată încheiată. Dacă nu se poate desfășura numărul minim de etape, atunci ediția se anulează, urmând ca noua ediție să se dispute între aceleași echipe. Dacă se desfășoară un număr mai mare de etape decât minimul prevăzut anterior, atunci clasamentul va fi ”înghețat” în forma acestuia din momentul deciziei de întrerupere definitivă a ediției, urmând să se aplice sistemul de promovare și retrogradare stabilit inițial. În situația în care, dacă ediția va fi declarată încheiată, departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte se va efectua prin aplicarea criteriilor de departajare prevăzute pentru clasamentul final.
Actualizare
După finalul sezonului regulat, înainte de startul play-off-ului/play-out-ului, a fost modificat primul criteriu de departajare, în caz de egalitate la puncte în clasamentul final al play-off-ului/play-out-ului: acesta este numărul de puncte din sezonul regulat.